Μοντεσσόρι Δευτέρα – Απομόνωση Ποιότητας

1
Μοντεσσόρι Δευτέρα – Απομόνωση Ποιότητας

Η απομόνωση της ποιότητας είναι μια λαμπρή έννοια στην εκπαίδευση Montessori – μια αρχή που μπορεί να σας βοηθήσει τόσο στην κατασκευή όσο και στην επιλογή υλικών. Και η απομόνωση της ποιότητας είναι μια έννοια που δεν θα βρείτε πολύ συχνά σε υλικά προσχολικής ηλικίας που δεν είναι υλικά τύπου Montessori.

Θα παρατηρήσετε ιδιαίτερα την απομόνωση της ποιότητας στα αισθητήρια υλικά Montessori – όπου κάθε υλικό απομονώνει μια συγκεκριμένη ποιότητα, όπως μέγεθος, βάρος, σχήμα, υφή, χρώμα, ήχο ή οσμή.

Ροζ Πύργος

Ροζ Πύργος

Ο ροζ πύργος στη φωτογραφία διαφέρει μόνο σε μέγεθος με όλες τις άλλες ιδιότητες να παραμένουν σταθερές. Εξαλείφοντας στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση ή να αποσπάσουν την προσοχή, το παιδί θα επικεντρωθεί στην ποιότητα που απομονώνεται.

Αντιστοίχιση ένθετων σχημάτων

Αντιστοίχιση ένθετων σχημάτων

Τα ένθετα σχήματα Montessori διαφέρουν μόνο ως προς το σχήμα, όχι το χρώμα ή το μέγεθος. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολο για ένα μικρό παιδί να μάθει τα ονόματα των σχημάτων. Χάρη στην απομόνωση της ποιότητας, η εγγονή μου, η Zoey, κατάλαβε ξεκάθαρα τι ήταν κάθε ένθετο σχήμα Montessori σε ηλικία δύο ετών. (Σημείωση: μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μου για τα πλαστικά ένθετα Montessori της Alison εδώ.)

Montessori Sensorial Materials (Φωτογραφία από Montessori Print Shop)

Montessori Sensorial Materials (Φωτογραφία από Montessori Print Shop)

Θα βρείτε περισσότερα για το αισθητηριακό υλικό Montessori σε αυτές τις αναρτήσεις: Montessori Sensorial Activities (η ανάρτησή μου με συνδέσμους σε πολλά από τα αισθητηριακά άρθρα και άλμπουμ Montessori στο διαδίκτυο) και Montessori Sensorial Overview – Πεδίο και Ακολουθία από το τυπογραφείο Montessori.

Θα βρείτε επίσης πολλά παραδείγματα αισθητηριακών υλικών με απομόνωση ποιότητας Αισθησιακά ράφια Lauren’s Montessori στο ιστολόγιο Trillium Montessori.

Αριθμοί γυαλόχαρτου και δίσκος γραφής καλαμποκιού (φωτογραφία από το σχολείο Dirigo Montessori)

Αριθμοί γυαλόχαρτου και δίσκος γραφής καλαμποκιού (Σελhoto από το σχολείο Dirigo Montessori)

Η απομόνωση της ποιότητας διευκολύνει πολύ ένα παιδί να μάθει μια νέα έννοια σε οποιοδήποτε τομέα. Για παράδειγμα, όταν το παιδί χρησιμοποιεί αριθμούς γυαλόχαρτου για να μάθει τα σύμβολα των αριθμών, οι αριθμοί δεν διαφέρουν ως προς το χρώμα ή το μέγεθος. (Φωτογραφία από Απλά βλέπω στο Dirigo Montessori School)

Απομόνωση Ποιότητας σε Υλικά DIY

Είναι πολύ χρήσιμο αν μπορείτε να απομονώσετε την ποιότητα σε υλικά DIY. Πολλοί μαθητές κατ’ οίκον, για παράδειγμα, φτιάχνουν τις δικές τους έγχρωμες ταμπλέτες Montessori. Μπορείτε να ακολουθήσετε την ιδέα της Μοντεσσόρι για την απομόνωση της ποιότητας δημιουργώντας έγχρωμες ταμπλέτες που διαφέρουν μόνο σε χρώμα ενώ διατηρούν το μέγεθος και το σχήμα τα ίδια. (DIY Color Tablets – Φωτογραφία από Περισσότεροι χειρισμοί για το σπίτι/του δάσκαλου στο Teacher Weena)

Αριθμοί και μετρητές στην παραλία

Αριθμοί και μετρητές στην παραλία

Ομοίως, η έννοια του αριθμού είναι πιο ξεκάθαρη στο παιδί στους αριθμούς και τους μετρητές DIY στους οποίους οι αριθμοί ποικίλλουν μόνο ως προς το αριθμητικό σύμβολο και οι μετρητές διαφέρουν μόνο ως προς την ποσότητα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμη και με την απλούστερη έκδοση καρτών και μετρητών, όπως υπαίθριους αριθμούς και μετρητές χρησιμοποιώντας αριθμούς με κιμωλία και αντικείμενα όπως κουκουνάρια ή πέτρες ή αριθμούς και μετρητές στην παραλία χρησιμοποιώντας αριθμούς στην άμμο και τα κοχύλια.

Μπορεί να υπάρχουν φορές που δημιουργείτε υλικά DIY όπου δεν επιλέγετε να απομονώσετε την ποιότητα, όπως όταν θέλετε να προσθέσετε ενδιαφέρον χρησιμοποιώντας έναν αριθμό διαφορετικών χρωματιστών αυγών για μια πασχαλινή δραστηριότητα ή έναν αριθμό διαφορετικών χρωμάτων λουλουδιών για μια άνοιξη δραστηριότητα. Αλλά με ένα παιδί που μόλις εισάγεται σε μια έννοια ή ένα παιδί που δυσκολεύεται με μια έννοια, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να θυμάστε να απομονώσετε μια ιδιότητα.

Ο οδηγός δώρων μου για παιδιά στο σπίτι της Μοντεσσόρι έχει πόρους για μερικά από τα βασικά υλικά Μοντεσσόρι με απομόνωση ποιότητας.

Περισσότερα για τις Αρχές Μοντεσσόρι

Το Top 10 Principles for Natural Learning παρέχει μια επισκόπηση ορισμένων σημαντικών αρχών Montessori που πρέπει να χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Γίνετε πιο επιτυχημένος μαθητής στο σπίτι χρησιμοποιώντας τις αρχές Montessori λέει για τις βασικές αρχές Montessori που βρίσκονται στα υλικά. Δημοσίευσα επίσης μια ανάρτηση σχετικά με τον έλεγχο του λάθους, μια άλλη αρχή Montessori που θα βρείτε ιδιαίτερα χρήσιμη όταν δημιουργείτε τα δικά σας υλικά.

Θα ήθελα πολύ να ακούσω για τις εμπειρίες σας με υλικά που είχαν ή δεν είχαν απομόνωση ποιότητας.
Deb - Υπογραφή

Μοντεσσόρι στο σπίτι ή στο σχολείο - Πώς να διδάξετε τη χάρη και την ευγένεια eBookΜάθετε περισσότερα για το eBook μου Μοντεσσόρι στο σπίτι ή στο σχολείο: Πώς να. Διδάξτε τη Χάρη και την Ευγένεια!

ο Μοντεσσόρι στο σπίτι! eBook και Μοντεσσόρι στο σπίτι! Το eBook and Materials Bundle είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ πόροι! Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτούς εδώ. Αγοράστε τα στο Κατάστημα Living Montessori Now.

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε το Living Montessori Now, καλώς ήρθατε! Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ελάτε μαζί μας στο δικό μας Σελίδα στο Facebook Living Montessori Now όπου θα βρείτε ένα δωρεάν εκτυπώσιμο της ημέρας και πολλή έμπνευση και ιδέες για γονική μέριμνα και διδασκαλία! Και σε παρακαλώ ακολουθήστε με Pinterest (πολλοί πίνακες Montessori, διακοπών και σχετικοί με θέματα), Ίνσταγκραμκαι YouTube. Μπορείτε να με βρείτε στο bloglovin’ και Κελάδημα, πολύ.

Και μην ξεχνάτε έναν από τους καλύτερους τρόπους για να με ακολουθήσετε κάνοντας εγγραφή στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο μου. Θα λάβετε μερικά απίθανα δωρεάν στη διαδικασία!

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply